
Leerdoel 1 L2P1 Communicatie
We gaan hier ons verdiepen in het leerdoel communicatie die ik heb opgesteld en waarom ik deze gekozen heb. Hierbij zal ook een uitleg worden gegeven waarom ik voor dit leerdoel heb gekozen en de acties die ik hiervoor ga uitvoeren.

Zoals een eerder leerdoel dat ik heb opgesteld leiderschap is en dat ik graag de leiding neem is een grote vaardigheid die daarbij hoort communicatie.
Ik ben een erg enthousiast en sociaal persoon, ik ben altijd in om met iemand een praatje te maken. Dit heeft mij in het leven vaak geholpen in situaties.
Ik ben helemaal alleen naar deze opleiding gegaan en vooral met corona is het erg moeilijk om sociale contacten te maken met mensen van je nieuwe opleiding. Met het sociaal zijn kan een valkuil zijn dat je te snel meelevend bent met diegene dat je jezelf in vervelende situaties kan brengen of gevoelens kan opwekken. De uitdaging die ik hieraan gekoppeld heb is ruimte pakken, daar bedoel ik mee dat je situaties moet los laten. Ik ben iemand die altijd mensen gedag zegt of opstaat voor ouderen, als iemand dit al gauw niet doet dan vindt ik dat onfatsoenlijk, dit heb ik genoteerd als allergie.
Het leerdoel voor dit jaar wordt communicatie zodat ik op een correcte manier met mensen kan communiceren, goed om kan gaan met situaties en empathie.

Acties voor dit leerdoel
Actie 1: Cursus volgen; Ik ga de cursussen Communiceren, ontspannen spreken voor groepen en feedback ontvangen. (± 480 min + 480 min + 90 min.)
Actie 2: Gesprekstechnieken; Ik ga mijzelf inlezen op gesprekstechnieken en in eigen woorden samenvatten.
Actie 3: Tips en tricks; ik ga op het internet op zoek naar tips en tricks en deze in een bestand uitwerken voor verder gebruik.
Bewijs van de acties
Communicatie gesprekstechnieken.
Met communicatie wordt bedoelt de manier van communiceren tussen twee of meerdere personen door gebruik van vorm (signalen etc.) en inhoud (praten etc.). In dit stuk ben ik op zoek gegaan naar goede gesprekstechnieken en ben ik op dit artikel gekomen waarbij 8 gesprekstechnieken voor leidinggevende technieken worden toegepast en uitgelegd. Deze heb ik doorgelezen en in eigen woorden samengevat.
Gesprekstechniek 1: Actief luisteren
Luisteren tijdens een conversatie is een van de belangrijkste technieken die er zijn. Het uitlaten praten van de persoon. Actief luisteren betekent ook actief doorvragen tijdens het gesprek. Wanneer je laat merken dat je aanwezig bent en actief luistert stimuleert het de zender om door te gaan met het gesprek. Lichaamstaal is ook van groot belang, denk hier aan het spiegelen van de lichaamshouding van de zender. Zo kweek je begrip.
Gesprekstechniek 2: Parafraseren
Met parafraseren wordt er bedoelt dat je de boodschap herhaalt van de zender, dit is belangrijk omdat je dan laat merken dat er daadwerkelijk geluisterd word. Een anderen reden om parafraseren te gebruiken is om de zender te stimuleren om zijn verhaal aan te vullen met dingen die er nog missen. Zo controleer je de zender z'n verhaal en voorkom je mis interpreteren. De laatste belangrijke reden is omdat je dan het verhaal nogmaals herhaalt en tot makkelijk overzicht van het verhaal komt.
Gesprekstechniek 3: Reflecteren
Met reflecteren word er bedoeld dat je het verhaal samenvat of herhaalt. Het enige verschil met parafraseren is dat je de emotionele lading uit het verhaal weergeeft. Je laat zien dat je het begrijpt, of wel je toont empathie.
Gesprekstechniek 4: Vragen stellen
Een anderen belangrijkste gesprekstechniek is vragen stellen. Dat gaat gepaard met actief luisteren. Het kan leiden tot een beter inzicht in het verhaal, verdieping van het onderwerp. Doordat te doen moet je gebruik maken van open vragen.
Gesprekstechniek 5: Feedback geven
Feedback betekent het terugkoppelen van informatie. Het gebruik maken van feedback is cruciaal bij veel vakken omdat men nooit hen eigen fouten inzien. Hiermee duidt je aan op de foutieve keuzes die gemaakt zijn in een proces. Er zijn een aantal voorwaardes waar feedback aan moet doen zoals; gebruik ik-vorm, Benoem alleen zichtbaar, observeerbaar gedrag of feiten, feedback moet niet gezien worden als kritiek.
Gesprekstechniek 6: Concretiseren
Met concretiseren wordt bedoeld dat je een concreet bent in je verhaal. Het verhaal moet duidelijk zijn. Concretiseren zorgt er voor dat er geen onduidelijkheid is tussen beide partijen.
gesprektechniek 7: Structureren
Het is van groot belang dat er structuur zit tussen de zender en ontvanger. Het zorgt ervoor dat het verhaal overzichtelijk is en makkelijk te begrijpen, doormiddel van de STARR-methode kan je een gesprek structureren.
- S van situatie, wat was de situatie tijdens het gesprek?
- T van taak, wat wil je bereiken met het gesprek, wat is jouw rol?
- A van actie, wat deed je tijdens het gesprek, wat zei je, wat was je reactie?
- R van resultaat, wat is er bereikt, wat kan beter?
- R van reflectie, wat heb je er van geleerd, wat kan beter volgende keer?
Gesprekstechniek 8: Omgaan met weerstand
Een belangrijk aspect is omgaan met weerstand tussen de zender en ontvanger. Om weerstand te voorkomen kan je gebruik maken van onderwerp switch om het gesprek gaande te houden zonder echt weerstand te krijgen, je laat de weerstand van het probleem los. Judo-techniek betekent dat je meebeweegt met de anderen. Je geeft net zoveel inzag en energie dan de ander zodat de ander een tandje lager gaat zitten in het gesprek.
de Vos, G. (2019, 22 augustus). Coaching! De 8 gesprekstechnieken van een coach!. Geraadpleegd van, https://www.guidofox.nl/de-8-gesprekstechnieken-van-een-coach/
Tips en Tricks
Hierbij gaand tips en tricks die handig zijn tijdens het gebruiken van communicatie.
- Tip 1: vermijd blokkades
- Tip 2: luister met heel je lichaam
- Tip 3: let op lichaamstaal
- Tip 4: verbeter je spiegelvaardigheden
- Tip 5: wees assertief
Kraaijvanger, T. (2015, 26 december). DE VIJF BESTE TIPS OM BETER TE COMMUNICEREN. https://www.scientias.nl/tips-om-beter-te-communiceren/

Reflectie
Communicatie is een van de belangrijkste dingen die er bestaan, zonder het kom je niet ver. Ik heb gemerkt vanuit de cursussen en gesprekstechnieken dat ik wel een goede communicatie beheers maar dat ik gauw in de ik vorm spreek. Door het gebruik van LSD word je gesprek effectief. Helaas heb ik niet de volle gebruik kunnen maken van dit leerdoel door COVID en was persoonlijk contact niet mogelijk dat was dan ook hetgeen waar ik het meest tegen aanliep. Ik ga gebruik maken van meer handgebaar en gezichtsuitdrukkingen omdat dat je gesprek en verhaal kan versterken. Communicatie is van groot belang bij deze opleiding.